چه جریاناتی فعالیت های انتخاباتی خود را آشکار نمی کنند؟/حسین عبداللهى فر
تیترهای صفحه اول روزنامه ها از فعالیت چهار جریان سیاسی در انتخابات خبر می دهند که البته فعالیت هرکدام تفاوت زیادی با یکدیگر دارد. اصولگرایان در حالی در راستای همگرایی بیشتر نخستین نشست خود را برگزار کرده و
تیترهای صفحه اول روزنامه ها از فعالیت چهار جریان سیاسی در انتخابات خبر می دهند که البته فعالیت هرکدام تفاوت زیادی با یکدیگر دارد. اصولگرایان در حالی در راستای همگرایی بیشتر نخستین نشست خود را برگزار کرده و به معرفی سخنگوی رسمی پرداختند که اصلاح طلبان تلاش های خود را کتمان کرده و کارگزاران سعی دارند همچنان با چراغ خاموش به حرکت خود ادامه دهند.
در این میان جریان انحرافی که همه اتهامات علیه خود را توطئه انتخاباتی می داند، بی هیچ سر و صدایی اهداف انتخاباتی خود را دنبال می کند.معرفی «دکتر ولایتی» به عنوان سخنگوی شورای مرکزی اصولگرایان خبری بود که از سوی بسیاری از روزنامه های کثیرالانتشار از جمله «همبستگی»، منعکس شد. این روزنامه در آخرین روز هفته از «اشتراک 70 درصدی لیست جبهه پایداری و جبهه متحد اصولگرایان» خبر داد و این در حالی بود که برخی از روزنامه های اصلاح طلب سعی در بزرگ نمایی اختلاف این دو جبهه داشتند. «فرهنگ آشتی» در همین راستا «جبهه پایداری را مبدأ گروه انحرافی» توصیف کرد و به نقل از «حسن بیادی» به عنوان دبیرکل جمعیت آبادگران جوان نوشت: «همیشه علامت به علاوه، نشانه وحدت نیست بلکه در جاهایی نشانه تفرقه است.»
«آرمان» روابط عمومی هم از جبهه پایداری به عنوان قطب دوم انتخابات یاد کرد و نوشت: «البته عدم امکان وحدت نکته ای بود که همه فعالان سیاسی جناح راست به آن اذعان داشتند ولی ترجیح دادند آن را پس از یک دوره نزاع رسانه ای بیان کنند تا شاید به این وسیله بتوانند فضایی دو قطبی را بر انتخابات حاکم سازند.»در این میان روزنامه «تهران امروز» که منتقد جبهه پایداری است، تحت عنوان «خدمات جبهه پایداری به جریان انحرافی» می نویسد: «مواضع برخی اعضای جبهه پایداری در خصوص موضوع اختلاس و سکوت آنها در نهایت به نفع جریان انحرافی تمام می شود. هر چند هدف و نیتی هم در این بین وجود نداشته باشد، اما آنکه در این قضایا سود می برد بی شک جریان انحرافی است.»فعالیت های اصولگرایان در حالی آشکار و رسمی دنبال می شود که اصلاح طلبان به منظور امتیازگیری سعی می کنند تا همچنان در بوق تردید دمیده و فعالیت های انتخاباتی خود را با کمترین پوشش رسانه ای انجام دهند.
در همین راستا تعدادی از روزنامه های وابسته به تجدیدنظرطلبان در نخستین روز کاری هفته «تشکیل گروه 7+1 اصلاح طلبان» را از قول هادی خامنه ای تکذیب کرده و روزنامه «اسرار» به نقل از داریوش قنبری «اصلاح طلبان هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده اند.» را یک روز بعد(4/7) تیتر کرد. این در حالی است که همبستگی فردای همین روز(5/7) از قول وی به عنوان سخنگوی فراکسیون خط امام(ره) می نویسد: «اصلاح طلبان می خواهند به شکل متحد در انتخابات حضور یابند.»
«آرمان» هم در همین روز در یادداشتی به قلم داریوش قنبری نوشت: «اصلاح طلبان مجلس هماهنگ با جبهه اصلاحات حرکت خواهند کرد.»تلاش برای لاپوشانی اختلافات داخل این جریان در شرایطی صورت می گیرد که به نوشته «جوان» سیدمحمد خاتمی می گوید به جای امید به اتحاد اصلاح طلبان، به اختلاف اصولگرایان دلبسته است.امید به تشتت در جبهه اصولگرایان تا جایی برای جریان اصلاحات اهمیت دارد که می توان گفت بخش مهمی از تردیدآفرینی برای ورود علنی به عرصه رقابت ها ناشی از تأثیر مثبت اعلام حضور قطعی اصلاحاتی ها بر وحدت اصولگرایان است.
انعکاس گسترده هرگونه اظهارنظر چهره های اصولگرا در همین رابطه قابل ارزیابی است.چنانچه وقتی محمدجواد لاریجانی می گوید «اصلاح طلبان لیاقت حضور در انتخابات را ندارند» از سوی روزنامه های تجدیدنظر طلب دوشنبه (4/7) با حروف درشتی منعکس می شود و یک روز بعد نیز اظهارنظر حسن بیادی به تیتر اول برخی از همین روزنامه ها در می آید که گفته است: «حضور اصلاح طلبان عین دموکراسی است.»در همین روز روزنامه های «شرق» و «ابرار» و ... با حروف درشتی به نقل از «علی مطهری» می نویسند: «همه اصلاح طلبان خطرناک رد صلاحیت می شوند» و در همین حال روزنامه های دیگری نظیر «اسرار» از قول وی می نویسند: «اصلاح طلب خطرناکی در انتخابات وجود ندارد.» این تاکتیک خبری در حالی صورت می گیرد که اخبار همین روزنامه حاکی از عزم جزم اصلاحاتیون برای حضور در عرصه رقابت هاست. چنانچه «اسرار» (5/7) از انتخاب «موسوی تبریزی» به عنوان رئیس دوره ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خبر داد و در روز آخر هفته اظهارات «غریبانی» در خصوص آخرین تصمیمات جبهه اصلاحات برای برگزاری همایش را تشریح کرد.
بازی دوگانه تجدیدنظرطلبان در انتخابات آتی در شرایطی صورت می گیرد که روزنامه «سیاست روز» (04/7) تیتر اول خود را به «معادله حضور اصلاح طلبان در صحنه انتخابات» اختصاص داد و با اشاره به بی سابقه بودن این نوع تردید در ورود یک جریان سیاسی به انتخابات، درباره علل این رفتار اصلاحاتی می نویسد: «اصلاح طلبان این نکته را به خوبی دریافته اند که رأی بدون توانایی اثرگذاری مثل چک بی محل نه گرهی از گره های آنها را می گشاید و نه تفاوتی با کاغذ باطله دارد. به همین خاطر درصدد افزایش قدرت تأثیرگذاری سیاسی خود با تمسک به گرفتن امتیازهایی از جریان های اصولگرای حاکمند؛ امتیازهایی که با عنوان شروط شرکت در انتخابات مطرح و مشهود شده اند.»خبر پر حجم انتخاباتی دیگر مطبوعات به تکذیبه ورود آقای هاشمی اختصاص داشت که با انعکاس وسیع روزنامه های «اعتماد»، «شرق»، «اسرار» و «ابتکار» دوشنبه (4/7)صورت گرفت تا به تاکتیک چراغ خاموش کارگزاران کمک کند.